logo

Matej Hohnjec

Primena I-TRIZ alata u inovacijama

 

matej hohnjec

3ZEN

 

TRIZ (ruski: teoriia resheniia isobretatelskikh zadatch, ili u bukvalnom prevodu: „teorija rešavanja zadataka povezanih sa izumom“) je alat za rešavanje problema, analizu i predviđanje, koji je dobijen proučavanjem obrazaca u pronalascima iz globalne patentne literature. Razvio ga je sovjetski pronalazač i autor naučne fantastike Genrich Altshuller (1926-1998) i njegove kolege, počevši 1946. godine, na osnovu opsežnog istraživanja koja je obuhvatila stotine izuma na mnogim različitim poljima kako bi se proizvela #teorija koja definiše opšte obrasce koji su u prirodi inovativnih rešenja i prepoznatljive karakteristike problema koje su ovi izumi prevazišli.

TRIZ uključuje praktičnu metodologiju, skupove alata, bazu znanja i tehnologiju zasnovanu na modelu za generisanje inovativnih rešenja za rešavanje problema iliti #problemSolving. Koristan je za formulisanje problema, analizu sistema, analizu grešaka i obrasce evolucije sistema.

Dobro je poznat primer kompanije Samsung, koja je uložila mnogo u ugrađivanje TRIZ-a u poslovanje cele kompanije, uključujući sve do izvršnog direktora. Brojke kažu: "2003. godine TRIZ je doveo do 50 novih patenata za Samsung, a samo na jednom projektu, inovaciji u DVD-ovima, Samsungu je uštedio preko 100 miliona dolara. TRIZ je sada obavezan set veština ako želite da napredujete u Samsung-u ."

Ova prezentacija će detaljno prikazati kompletan primer upotrebe TRIZ alata kroz softver (IPS ili DE) koji pomaže kompanijama da učvrste svoj put ka inovacijama.

 

 

O GOVORNIKU:

Kao što ga jedan od poznanika hvali: „Matej Hohnjec je veoma fokusiran profesionalac sa širokim znanjem i posvećenošću svom poslu“ - i mi se slažemo sa tim.

Matejeve specijalnosti su pre svega Six Sigma - DMAIC (osnovni alat koji se koristi za pokretanje Six Sigma projekata) i DFSS (Design for Six Sigma), ali je i vrlo prepoznatljiv po svom radu na poljima Lean, TPM, Shopfloor Management... Radi na Six Sigma projekatima od 2005. godine, i trenutno je jedan od 4 partnera u konsultantskoj kući 3ZEN.

U poslednje vreme sve više i više radi sa TRIZ-om, u čemu su mi partneri i Ideation International INC, Mičigen, SAD, koji veruju u proaktivan pristup inovacijskom ciklusu.

Matejevo gostovanje u Beogradu je definitivnon nešto što svako ko se iole bavi #inovacije kao deo #stalnoUnapređenje ne treba da propusti!