logo

Vladimir Rašović

 "Lessons Learned" u cilju stalnog unapređenja – primer dobre prakse

 

vladimir rašović

lessons learned

 

Na osnovnom nivou, koncept „naučenih lekcija“  iliti „lessons learned“ potiče iz projektnog menadžmenta i predstavljaju opipljive rezultate „osvrta na projekat“, gde se posmatra iskustvo stečeno kroz projekat -  u celini ili delom, i razbija se na delotvorne zaključke o tome šta je pošlo po dobru, šta po zlu, i šta bi moglo da se uradi bolje u budućim projektima. Ali ove lekcije neće značiti mnogo i neće dostići svoj pun kapacitet, ako se ne integrišu pravilno u „institucionalno telo znanja organizacije“ i koriste za #stalnoUnapređenje.

Predavač, koji je u međunarodnoj organizaciji uspostavio lessons learned sistem „od nule“, Vladimir Rašović, će pokušati da slušaocima „ubaci crva znatiželje“ - da osete kako bi izledao lessons lerned u njihovim organizacijama i kakve bi efekte isti pružao.

Ova prezentacija obuhvata opis kompletnog sistema koji je implementiran, kroz sam primere iz prakse. Otkrićete kako prikupljanje i korišćenje „naučenih lekcija“ u poslovanju može da rezultira u manjem broju grešaka, nižim troškovima, tačnijim procenama i još mnogo toga. Videćete kako može da se utiče na budućnost implementacijom iskustva iz prošlosti.

 

 

O GOVORNIKU:

Vladimir Rašović je diplomirao na Vojnoj Akademiji - smer Telekomunikacije i počeo sa radom u Vojsci Srbije kao oficir; u US Steel Smederevo radi u sektoru Inzenjering - Project Management za kapitalne investicije - prolazi pozicije Project Engineer i Project Manager za sitnije a kasnije i krupne projekte; tu započinje da vodi projekte u okviru IT sektora US Steel-a. Radio je u kompaniji Danieli na poziciji Project Manager, a od 2012. pa sve do pre par meseci odlazi korak dalje u kompaniji Continental, Subotica. Razvija sektore Prodaje, Project Managementa i Change Managementa. Razvijanje sektora vodi u skladu sa korporativnim instrukcijama ali i u skladu sa ISO TS tj IATF 16949 standardom, kao i u skladu sa zahtevima kupaca: kao što su svi nemački OEM-ovi iz sveta auto industrije, Volvo, Scania, i DAF u kamionskom programu.
U tom periodu je razvio i kompletan „lessons learned“ sistem, koji predstavlja osnovu #knowledgeManagement-a firme i doprinosi kulturi stalnog unapređenja.
Vladimir Rašović je trenutno zaposlen u kompaniji GP Adria na na poslovima PM konsutanta za velike projekte.