logo

Miloš Dejanović

Prednosti implementacije MTM projekta u Wacker Neuson Grupi kroz praktični primer

 

miloš dejanović

wn

 

Svaki put kada se pokrene neki novi projekat, uspešno upravljanje projektom jako zavisi od publike koja je u njega manje ili više uključena. Isto tako, svaka publika će osetiti veličinu projekta putem relativnih veličina, poznatih distanci, poznatog segmenta vremena ili brzine.

Kada publika razume obim vaših brojeva, bolje će razumeti opseg onoga što preporučujete i osećaće nadahnuće da deluju i naginjaće ka tome da se "ukrcaju" i pomognu vam da uspešno postignete cilj projekta.

#MTM to pruža - lako razumljive i pouzdane podatke celoj publici, transparentnost, standardizovani rad, informacije o potencijalu za optimizaciju (ako - onda), što nadilazi podatke o čistom vremenu i podrazumeva povezane dokaze o novčanoj koristi korišćenja MTM-a.

Primerom praktične primene MTM-a u "Wacker Neuson" grupi videćemo sve ovo i sve prednosti koje se javljaju: motiviran radnik, kontrolisano radno opterećenje (razumno i ne iscrpljujuće), jasne zadatke i duboko uključivanje čitave publike što će nam pomoći u stalnom unapređenju naših proizvodnih procesa. Ono što je najvažnije, pružiće nam snažne pozadinske pouzdane informacije koje su neophodne za #budućiRazvojProcesa.

 

O GOVORNIKU:

Milos Dejanovic ima 9 godina iskustva u oblasti #industrijskiInženjering-a i #LeanEngineering-a, kao i u #ProjectManagement oblasti, sa trenutnom pozicijom #MTM menadžera projekata u Wacker Neuson grupi (Kragujevac, Srbija).

Pogled treće osobe može mnogo reći o nekome. Evo kako opisuju Miloša: „Radi šta priča, deluje na pouzdan način, pronalazi načine za pojednostavljenje radnih procesa, gleda dalje od simptoma kako bi otkrio uzroke i rešio problem“.

Tokom 6,5 godina rada za Fiat Chrisler Automobiles (FCA) u Srbiji, uglavnom kao industrijski inženjer, sledio je, vežbao i „živeo“ #WCM koncept kao stalni član Focused Improvement (FI) i Cost Deployment (CD) pilara. Bio je vođa pod-pilara Workplace organization (WO) za montažu - koordinator grupe za WO aktivnosti, rukovodio je različitim projektima i radionicama u FCA grupi. Organizovao je obuke za "plave ogrlice" (uglavnom direktni operateri) za WCM WO pilar u montaži.

Od novembra 2015. do maja 2016. godine bio je podrška nakon primene MTM-a u fabrici automobila Fiat Chrisler u fabrici Cassino, Italija

Od juna 2016. do decembra 2016. vodio je, uveo i upravljao implementacijom MTM projekta u Fiat Povertrain Technologies (FPT) Industrial S.P.A.

 

Navikao je da koristi, ima veliko razumevanje i veoma je vešt u primeni #WCM koncepta i #LeanTools principa: #5W, #5W1H, #5S, #7wastes, #PDCA metodologija, #3Methodology (MURI, MURA, MUDA), #4M, #standardizovanRad (za koji #MTM predstavlja ključni element u pogledu integracije / organizacije radnog mesta i upravljanja vremenom). Vešt je i u #visualManagement-u (SOP, GAV, OPL, POKA IOKE).


Neprestano teži "inkrementalnim" poboljšanjima u pogledu povećanja efikasnosti, produktivnosti, aktivnosti sa dodatom vrednošću i delotvornosti.

Tokom otprilike dve godine u #YazakiCorporation (Yazaki Srbija), tri meseca je razmenjivao znanje i podučavao kolege o principima iz područja Lean i industrijskog inženjerstva u drugim Yazaki postrojenjima u #Maroko-u, #Tunis-u, #Češka-oj.

 

Iako je ovo slogan Marka Tvena, Miloš je sigurno neko čiji je moto takođe: "Neprekidno usavršavanje je bolje nego odloženo savršenstvo"!